[Campanya] Ciutat lliure d’especuladors

El passat dimarts 11 d’octubre uns matons a sou, capitanejats per l’empresari Miguel Oliver Vicens propietari de la immobiliària Oliver Mateu, entraven per la força a Ca ses Mopis, un espai social alliberat situat a la cantonada de la plaça Fleming. Els esbirros començaren a tapiar les portes i finestres de l’edifici amb la connivència de l’Ajuntament i la policia nacional, sense mostrar cap ordre judicial ni cap permís d’obra.

Aquesta agressió contra el teixit veïnal no és un fet aïllat ni un problema que sols afecti a les participants del projecte de Ca ses Mopis. És una passa més en la ofensiva turística-immobiliària que amenaça en convertir a Ciutat en un parc temàtic al servei de turistes i especuladors. Dins aquest procés, les immobiliàries estan jugant un paper clau a l’hora d’expulsar a les residents, mitjançant pràctiques mafioses, i així poder acollir als nous inquilins. A aquesta neteja poblacional i assetjament constant hi hem de sumar l’encariment del lloguer o la construcció d’hotels boutique que fan de l’accés a l’habitatge i de la disposició d’espais de trobada per a les veïnades una autèntica quimera.

L’empresa responsable del desallotjament, Oliver Mateu, té prop de 300 habitatges en venda o lloguer només a Ciutat i és una de les principals i més antigues immobiliàries locals. Un negoci que presumeix de tenir «una filosofia clara i transparent» però que actua d’amagades i amb violència quan li convé. L’actual propietari, Miguel Oliver Vicens és descendent d’una família d’empresaris que feren fortuna durant el franquisme i que han estat implicats en casos d’estafa immobiliària. Ell sols ha continuat amb la tradició familiar: especular a costa dels demés.

Malauradament, no sempre podem esbrinar qui hi ha darrere dels processos de gentrificació. No obstant, aquest pic la especulació té noms, llinatges i direcció. La immobiliària Oliver Mateu i el seu propietari Miguel Oliver són un símbol concret de la classe de sangoneres que destrueixen els nostres barris, especulen amb les nostres cases i juguen amb les nostres vides.

Sabem que assenyalant els culpables directes fem visible el conflicte. Malgrat això, aquestes empreses mai actuen soles. La impunitat amb la que es mouen és gràcies a la complicitat tant institucional com policial. En el desallotjament de Ca ses Mopis es pogué veure aquesta doble connivència. Per una part, des de l’Ajuntament les funcionàries que es personaren sols demanaren si existia permís d’obra, no ordre de desallotjament, i un cop comprovat que aquest estava incomplet permeteren continuar l’obra. Per l’altra part, la Policia Nacional actuà com a seguretat privada de Miquel Oliver, xerrant amb ell per telèfon i legitimant la seva actuació il·legal. El tracte de favor disfressat de silenci per una part i de força bruta per l’altra permeten que els especuladors facin de les seves sense quasi oposició. Per tant, cal tenir en compte els mecanismes que faciliten la feina a aquesta mala gent.

Engegam la campanya “Ciutat lliure d’especuladors”, amb aquesta mobilització volem denunciar i evidenciar les pràctiques especulatives de la immobiliària Oliver Mateu, escollim aquesta empresa com a mostra d’una activitat econòmica perversa. A més, pretenem impedir que l’edifici de plaça Fleming acabi formant part de l’explotació turística-immobiliària de Ciutat. Tot això, reivindicant els espais autogestionats com a llocs de resistència a la deriva turística de la nostra ciutat mitjançant l’auto-organització, el suport mutu i l’acció directa.

Per tal de centralitzar tota la informació relativa a la campanya que engegam avui s’usarà el mitjà de comunicació contrainfo.cat. Tant podeu usar l’eina de la publicació oberta, com enviar-los un correu a contrainformacio@gmail.com amb el material i text a difondre.

La campanya vol ser oberta i descentralitzada donant peu així a diverses estratègies d’acció. Posam a la disposició de tothom els materials i idees amb els que s’engega la campanya (cartells, adhesius, tríptics, plantilles, etc.) però el més important és que participis de la manera que et faci sentir més còmode i inclosa. La campanya està oberta a participar-hi, participa-hi com et vengui de gust!

Fora especuladors dels nostres barris!

SI NO ENS DEIXEN SOMIAR, NO ELS DEIXAREM DORMIR!

Aquí podeu trobar tot el material que hem realitzat, no és tancat i podeu crear material nou i posar-lo a disposició de qualsevol persona.

ciutat-lliure-especuladorsolivermateu_ferratina diptic-a5-defora-colordiptic-a5-dedins-color    olivermateu_poster-bn olivermateu_poster-bn olivermateu_poster-color olivermateu_poster-colorokupaciocontralapesculacio