Manifest

Ca ses Mopis segueix, tot i el desallotjament il·legal que vam viure el passat dimarts 11 d’octubre, el projecte que iniciàrem amb il·lusió a plaça Fleming no s’ha aturat!

Hem alliberat un nou espai! Aquesta vegada situat a Marques de Fontsanta, 50. Un espai lliure d’imposicions i jerarquies, auto-gestionat directament per les veïnades i veïnats de Palma. Amb els mateixos objectius de sempre: reconèixer-nos i teixir relacions d’igual a igual, lliures d’estaments i discriminació, generant espais de trobada entre veïnades.

Un lloc obert des d’on construir alternatives al model de ciutat consumista i deshumanitzadora, però també per lluitar col·lectivament per solucionar els problemes socials i territorials que ens travessen.

Fa ja 5 anys que moltes de les veïnades i veïnats de Palma prenem les places per trobar-nos i tractar d’impulsar una resposta col·lectiva a la vida miserable que ens ve imposada. Des de llavors, els problemes i conflictes socials no han fet més que agreujar-se, mentre les il·lusions d’un canvi de rumb impulsat des de les institucions cauen pel seu propi pes. A Palma proliferen els apartaments i hotels de luxe per a ús turístic, mentre la degradació de l’illa i l’esgotament de béns naturals aconsegueixen límits que mai no s’havien vists fins ara. La nostra ciutat es converteix en un parc temàtic que cada vegada resulta més inhabitable.

Veim una població sotmesa (obligada) al treball per al malbaratament aliè i carrers asèptics, molts d’ells inundats per una processó contínua de turistes, on l’única manera de relacionar-se es desenvolupa a través del consum a cadenes comercials. Al mateix temps, veim famílies sense recursos vivint en condicions dures o persones migrades a les quals es deneguen els papers, veient-se obligades a subsistir en els marges. Veim també una societat patriarcal en la qual les relacions de poder derivades del gènere se segueixen considerant com a problemes personals, mentre les agressions masclistes ja s’han cobrat almenys 5 vides a Mallorca aquest any.

Ens negam a continuar en aquesta direcció. No creim que cap canvi substancial pugui donar-se amb una transició de govern, sinó només quan totes nosaltres reprenguem les nostres vides per incidir en tot el que ens afecta. L’espai que obrim pretén ser una passa més en aquest camí, un lloc per trobar-nos, per comprendre la realitat que ens envolta i per començar a organitzar-nos. Un espai obert, lliure d’institucions, de jerarquies o de vincles d’afiliació.

Aquest lloc no té capdavanters, ni gestors, al contrari, creim que la gestió ha de ser col·lectiva, que la responsabilitat de cada activitat ha de ser repartida entre les persones participants i les decisions preses per consens. Apostam, idò, per l’assemblea oberta i horitzontal com a model bàsic per a la presa de decisions en aquest espai, des d’una òptica solidària i en pla d’igualtat. Aquí volem discutir i decidir com actuar conjuntament per fer front a la creixent retòrica racista, a la devastació ambiental que sofreix Mallorca, a les situacions d’injustícia social, a l’omnipresent abús de gènere. Ens agradaria també desenvolupar una manera diferent de viure al barri i un oci no basat en la gatera i el consum (per exemple a través de l’engegada de menjadors setmanals amb cuina rotativa, concerts diürns, esports col·lectius, trobades per incidir en els problemes i injustícies que observam i patim, fomentar les cures entre veïnades i veïnats del barri, etc.). Esperam que sigui un espai de creixement personal i col·lectiu, on poder qüestionar les necessitats que ens vénen imposades, fruit d’uns interessos particulars i que contribueixen al fet que romanguem inactives i submises.

Per tal que tot això sigui possible, vos convidam a participar activament de la construcció d’aquest espai. L’edifici que hem pres, clausurat des de fa molts anys, és propietat de BMN – Sa nostra. Ocupant aquesta sucursal alliberam un espai on construir relacions basades en el suport mutu, no en els interessos personals. On totes les persones se sentin considerades, respectades, cuidades i en llibertat.

Seguim construint juntes aquest espai al barri!

Per molt que els especuladors ens vulguin fora, ses Mopis seguim!




*

[PRIMER MANIFEST DE CA SES MOPIS (P. Fleming)]

casesmopis

Un nou centre social, situat a plaça Fleming núm. 15, ha estat alliberat de l’especulació turística per posar-lo a l’abast del barri. Es tracta d’un espai gestionat directament per les veïnades i veïnats de Palma, per reconèixer-nos i teixir relacions d’igual a igual, lliure d’imposicions, jerarquies i discriminació. Un lloc obert des d’on construir alternatives al model de ciutat consumista i deshumanitzadora, però també per lluitar col·lectivament per solucionar els problemes socials i territorials que ens travessen.

Fa ja 5 anys que moltes de les veïnades i veïnats de Palma prenem les places per trobar-nos i tractar d’impulsar una resposta col·lectiva a la vida miserable que ens ve imposada. Des de llavors, els problemes i conflictes socials no han fet més que agreujar-se, mentre les il·lusions d’un canvi de rumb impulsat des de les institucions cauen pel seu propi pes. A Palma proliferen els apartaments i hotels de luxe per a ús turístic, mentre la degradació de l’illa i l’esgotament de béns naturals aconsegueixen límits que mai no s’havien vists fins ara. La nostra ciutat es converteix en un parc temàtic que cada vegada resulta més inhabitable.

Veim una població sotmesa (obligada) al treball per al malbaratament aliè i carrers asèptics, molts d’ells innundats per una processó contínua de turistes, on l’única manera de relacionar-se es desenvolupa a través del consum a cadenes comercials. Al mateix temps, veim famílies sense recursos vivint en condicions dures o immigrants als quals se’ls deneguen els papers, veient-se obligats a subsistir en els marges. Veim també una societat patriarcal en la qual les relacions de poder derivades del gènere se segueixen considerant com a problemes personals, mentre les agressions masclistes ja s’han cobrat almenys tres vides a Mallorca aquest any.

Ens negam a continuar en aquesta direcció. No creim que cap canvi substancial pugui donar-se amb una transició de govern, sinó només quan totes nosaltres reprenguem les nostres vides per incidir en tot el que ens afecta. L’espai que obrim pretén ser un primer pas en aquest camí, un lloc per trobar-nos, per comprendre la realitat que ens envolta i per començar a organitzar-nos. Un espai obert, lliure d’institucions, de jerarquies o de vincles d’afiliació.

Aquest lloc no té capdavanters, ni gestors, al contrari, creim que la gestió ha de ser col·lectiva, que la responsabilitat de cada activitat ha de ser repartida entre les persones participants i les decisions preses per consens. Apostam idò per l’assemblea oberta i horitzontal com a model bàsic per a la presa de decisions en aquest espai, des d’una òptica solidària i en pla d’igualtat. Aquí volem discutir i decidir com actuar conjuntament per fer front a la creixent retòrica racista, a la devastació ambiental que sofreix Mallorca, a les situacions d’injustícia social, a l’omnipresent abús de gènere. Ens agradaria també desenvolupar una manera diferent de viure al barri i un oci no basat en la gatera i el consum (per exemple a través de l’engegada de menjadors setmanals amb cuina rotativa, concerts diürns, esports col·lectius, trobades per incidir en els problemes i injustícies que observam i patim, fomentar les cures entre veïnades i veïnats del barri, etc.). Esperam que sigui un espai de creixement personal i col·lectiu, on poder qüestionar les necessitats que ens vénen imposades, fruit d’uns interessos particulars i que contribueixen al fet que romanguem inactives i submises.

Per tal que tot això sigui possible, us convidam a participar activament en la construcció d’aquest espai. La plaça Fleming representa un dels últims barris de Palma viscuts pel veïnat i no ocupats per terrasses i negocis. L’edifici que hem pres, clausurat des de fa molts anys, és propietat d’una cadena hotelera des de l’any 2011 (Explotacions Turístiques de les Illes SL). Ocupant l’espai bloquejam l’imminent procés de turistificació de la plaça i alliberam un espai on construir relacions basades en el suport mutu, no en els interessos personals. On totes les persones se sentin considerades, respectades, cuidades i en llibertat.

Construïm juntes aquest espai al barri!

La presència de cadascuna és essencial!

Ningú és imprescindible, totes som necessàries!